Dit moet je weten als je begint met bloggen

adviestraject bloggen beginnen influencer bloggers marketing
Bloggen is hartstikke leuk, leerzaam en het kan je helpen om autoriteit op te bouwen. Er zijn echter een aantal punten die je moet weten om een succesvol blog te starten. Heb je geen idee waar je moet beginnen? No stress! Wij helpen jou op weg in de wondere wereld van bloggen aan de hand van 4 stappen. 
 
Stap 1. Bepaal het doel
Ga voor jezelf na wat je wil bereiken met je blog. Elke dag worden ongeveer 200.000 nieuwe blogs gestart. Als je hier tussen wil opvallen, heb je dus een duidelijke strategie nodig. Bedenk eerst goed wat de reden(en) zijn dat jij een blog wil starten. Wil je kennis overbrengen, je passie delen, er geld mee verdienen (business) of simpelweg bloggen voor de lol? Als je al een bedrijf hebt en zakelijk wil gaan bloggen, kan dit bijvoorbeeld goed zijn voor de SEO van jouw website. 
 
Bepaal hierna je over welke onderwerp(en) je wil gaan schrijven. Er is vast een topic waar jij meer over weet dan andere mensen. Hierbij kun je denken aan mode, beauty, eten en drinken, reizen, muziek, hotspots, lifestyle en veel meer. Heb je een bepaalde specialistische expertise, dan kan het ook interessant zijn om over een niche onderwerp te schrijven.
 
Stap 2. Kies een domeinnaam en regel hosting
De domeinnaam is het adres van je blog, bijvoorbeeld www.bloggers-at-work.nl. Vraag jezelf af of je voor een Nederlands

of Engelse naam gaat, je een lange of korte versie kiest, eentje die iets zegt over jou als persoon of over een bepaald onderwerp. Bekende aanbieders van gratis weblog platforms zijn WordPress, Blogspot en Web-log. Een gratis weblog brengt echter ook nadelen met zich mee. Er is namelijk een limiet in wat je wel en niet kan aanpassen. Wil jij alle touwtjes zelf in handen hebben? Dan kun je kiezen voor een betaalde webhosting met eigen domeinnaam, een grotere keuze uit plugins en thema’s en de mogelijkheid om statistieken te analyseren door middel van Google Analytics. Bekende betaalde hosting providers zijn Hostnet en Yourhosting. Deze ondersteunen het hosten van WordPress (CMS). Dit is een gemakkelijk systeem waarmee je je website zelf kan bouwen en onderhouden. Met een beetje handigheid én wat geduld kom je een heel eind. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kan je een webbouwer ook vragen een template speciaal voor jou te ontwerpen. Dit is natuurlijk wel een kleine investering, maar je kan de website volledig naar eigen ontwerp inrichten. Ideaal als je een iets complexer concept hebt. 
 
Stap 3. Bepaal de vormgeving
Houd het simpel. Kies voor een rustige achtergrond en gebruik niet meer dan 3 verschillende kleuren op je website. Je teksten en foto’s moeten immers de aandacht trekken. Zorg voor een goede binnenkomer, zoals een grote kopafbeelding of je logo. Maak een mooie, uitnodigende lay-out. Je kan natuurlijk ook gaan voor een standaard thema van je gratis weblog of hosting provider. 
 
Stap 4. Creeër waardevolle content 
Je blog is nu ready to go’. Bij deze laatste stap ga je aan de slag met het maken van zinvolle content over bepaalde topics zoals een terugkerende rubriek, Q&A’s / interviews, how-to’s, actuele trends / ontwikkelingen, etc. Waarde kun je bijvoorbeeld toevoegen door de lezer te informeren, entertainen, antwoord te geven op vragen, problemen op te lossen en toepasbare informatie aan te bieden. Wees creatief, schrijf actief, maak gebruik van beeld en stimuleer interactie!
 
En dan nu.. Knallen! Wil jij meer tips en tricks over bloggen? Of hulp bij het opstarten van jouw (zakelijke) blog? Klik dan even hier voor meer informatie over onze Persoonlijke Coaching. 
 
 
Meer lezen over bloggen? Houd dan onze website en social media kanalen in de gaten. More coming soon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *